Domácí chléb - postup přípravy
Kupovaný chléb chuťově mnohdy nestojí za nic, moc dlouho nevydrží čerstvý a není výjimkou, že jsou v něm použita různá éčka. Proto je lepší připravit si domácí. S našim receptem to bude hračka – postup je jednoduchý a výsledek je vynikající.
Ingredience
Připravte si kvásek a těsto
Domácí chléb se vždy dělá z kynutého těsta. Na něho budete potřebovat kvásek, který vznikne tak, že dáte do mísy trochu vlažné vody, cukr a také droždí. Mísu přikryjete a dáte ji na teplé místo, kde necháte kvásek vzejít. Takto ho nechte zhruba 30 minut, což by měla být adekvátní doba.
Když je kvásek hotový, pusťte se do přípravy těsta. Kromě másla ke kvásku přidáte všechny ostatní ingredience. Důležité je těsto dostatečně dlouho a důkladně, nejlépe ručně zpracovávat. Na závěr z něho udělejte bochánek, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě 60 minut kynout. Za tuto dobu těsto zdvojnásobní objem.
Připravte si chléb
Když je těsto nakynuté, tak se můžete pustit do přípravy chleba. Vezměte formu, ve které ho budete péct a vytvarujte ho na požadovanou velikost tak, aby i připomínal klasický bochník. Formu následně vymažte máslem a připravený chléb do ní můžete vložit. Takto ho nechte ještě asi 20 minut odpočinout. V této fázi ještě lehce vykyne, což je také zcela přirozená věc. Potom celou formu i s chlebem zabalte do alobalu.
Upečte v troubě
Nyní se můžete pustit do pečení svého domácího chleba. Základem je trouba rozehřátá na 200 stupňů Celsia. Do té formu vložte na dobu 20 minut. Domácí chléb pečte zabalený v alobalu. Když tento čas uplyne, sundejte alobal a dopékejte dalších 20 minut, aby se udělala kůrka. Tímto je váš chleba hotový. Už ho stačí jenom vyndat, chvíli nechat chladnout, poté vyklopit a až vystydne, tak ho můžete ochutnat.