Domácí cuketová pizza - postup přípravy
Pizza obecně platí za nezdravé jídlo, pokud ji však připravíte podle tohoto receptu, skvělá chuť vám zůstane, ale sníst jí můžete, kolik chcete. Je totiž téměř výhradně ze zeleniny. Dozdobit ji můžete dle své vlastní chuti.
Ingredience
Cuketu omyjte a i se slupkou ji nastrouhejte nahrubo do mísy. Osolte ji, promíchejte a počkejte asi 10 minut, dokud cuketa nepustí šťávu, kterou poté slijte, a cuketu ještě rukama důkladně vyždímejte. Mezitím omyjte a osušte rajčata a nakrájejte je na kulaté plátky. Z bylinek odkrojte tuhé stonky a zbytek nasekejte najemno. Nakonec také nastrouhejte sýr na hrubém struhadle .
Do mísy k vyždímané cuketě vyklepněte tři vajíčka, přisypejte nasekané bylinky (trochu si jich odložte stranou na posypání pizzy) a přidejte sušený či čerstvý prolisovaný česnek. K tomu přihoďte lžičku italských bylinek a 2 vrchovaté polévkové lžíce zakysané smetany. Dochuťte asi jednou lžičkou soli a čtvrt lžičkou pepře a všechny ingredience důkladně promíchejte do homogenní směsi.
Zeleninovou směs zahustěte asi čtyřmi polévkovými lžícemi hladké mouky. Pokud by těsto stále bylo příliš řídké, přidejte jí ještě trochu. Plech na pečení vyložte pečicím papírem, který ještě potřete trochou rostlinného oleje, a rozprostřete na něj připravené cuketové těsto.
Povrch těsta posypejte strouhaným sýrem. Čím více ho bude, tím lépe. Na sýr vyskládejte plátky rajčat, která mírně osolte a posypejte italskými bylinkami nebo sušeným koprem. Připravenou pizzu vložte do spodní části trouby rozehřáté na teplotu 200 °C a pečte ji asi 30 až 35 minut, anebo podle vaší trouby.
Dopečenou pizzu posypejte odloženou částí nasekaných bylinek, rozkrájejte ji na porce a s velkou chutí podávejte.
Videopostup krok za krokem