Domácí dýňový kečup z dýně Hokaido - postup přípravy
Pokud jste milovník kečupu, pak musíte vyzkoušet recept na domácí dýňový kečup, po kterém se jen zapráší. Skvěle se hodí k pečenému nebo grilovanému masu.
Ingredience
Sklenice o velikosti 250 ml včetně víček a veškerého nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí, přidejte balení jedlé sody a nechejte projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Očištěnou cibuli nakrájejte na větší kousky. Dýni důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vydlabejte. Slupku neodkrajujte a nakrájejte na kostky. Papriku zbavte semínek a nakrájejte na větší kousky. Všechnu zeleninu přendejte do velké mísy.
Zeleninu posypejte solí, důkladně promíchejte a nechte odpočinout 2-3 hodiny, aby zelenina pustila šťávu. Poté ji přendejte do hrnce a na velmi mírném plameni vařte 1 hodinu, dokud se nerozpadne. Občas promíchejte. Pokud se zelenina začne připalovat, přidejte 3/4 hrnku vody.
Do hrnce nalijte ocet, přidejte protlak, cukr a promíchejte. Chvíli vařte a přisypejte pepř, mletou papriku, oregano a bazalku. Vše velmi důkladně promíchejte a vařte dalších 30 minut. Vypněte plamen a vzniklou směs rozmixujte ponorným mixérem.
Kečup opatrně přelijte do sklenic, uzavřete je víčkem a vložte do hrnce. Přilijte vodu tak, aby byly sklenice ze 2/3 ponořené. Od chvíle, kdy voda v hrnci začne vřít, zavařujte ještě 20 minut. Poté sklenice vyjměte a nechte vychladnout.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Obżarciuch