Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí housky

2,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí housky - postup přípravy

Zapletené housky jako z prémiové pekárny si připravíte sami doma levou zadní podle receptu od paní Dagmar Kazdové. Je to obyčejné kynuté těsto, které je po upečení jemné a nadýchané jako obláček.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy prosejte mouku a promíchejte ji se lžičkou soli. Uprostřed hromádky mouky vytvořte důlek a vložte do něj jeden vaječný žloutek a přilijte třetinu hrnku oleje. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné, ale nikoliv horké. Rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr, promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek. Ten pak přilijte do mísy k ostatním surovinám a zadělejte nelepivé těsto, které nechte v teple asi 1 hodinu vykynout.

2. KROK

Z těsta lžící vykrajujte menší kousky, z nichž vytvarujte nudle, které spleťte do tvaru housky. Houstičky pak vyskládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby mezi nimi byly dostatečně velké rozestupy. Zakryjte housky utěrkou a nechte je dalších 20 minut vykynout.

3. KROK

Mezitím rozehřejte troubu na teplotu 200 °C a na dno trouby vložte žáruvzdorný kastrůlek s vodou. Vykynuté housky na povrchu potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte solí, kmínem, mákem, sezamem nebo jinými semínky a dejte péct dozlatova. Hotové housky nechte úplně vychladnout a podávejte tak, jak jste zvyklí, případně je uskladněte do sáčku. Skvělé jsou totiž i druhý den.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů