Domácí hranolky - postup přípravy
Hranolky patří mezi celosvětově oblíbený pokrm. Nejčastěji se podávají jako příloha k různým druhům masových steaků, nebo k obalovaným sýrům, či rybám. Mají tedy pestré využití v gastronomii. V některých zemích se připravují i jako chuťovka z čerstvých brambor a servírují s domácí majonézou, nebo tatarskou omáčkou. Zejména Belgie je známá touto pochoutkou. My vám nyní poradíme, jak si připravíte obdobné chuťově dokonalé hranolky, které nebudou mít konkurenci. Stačí dodržet jen pár základních kroků.
Ingredience
Nejprve si brambory oloupejte a pak je opláchněte pod vlažnou tekoucí vodou. Posléze je pokrájejte na stejně velké hranoly (tyčinky). Brambory v další fázi namočte do studené vody, aby nezčernaly. Da řadu přichází příprava marinády na hranolky. Je velmi jednoduchá. Do mísy nalijte dva hrnky vody, přidejte cukr, sůl a dobře promíchejte. Následně do marinády vložte pokrájené brambory a nechte je nasáknout po dobu dvaceti minut.
Po uplynutí dvaceti minut vyjměte hranolky z vody a osušte je papírovými kuchyňskými utěrkami, nebo klasickou čistou bavlněnou utěrkou. Brambory by měly být zcela vysušené. Hranolky následně vložte do vzduchotěsného sáčku a dejte na hodinu a půl do mrazáku. Mezitím si v hrnci rozpalte slunečnicový olej. Výška hladiny by měla být ode dna asi 1 a půl centimetru.
Až se olej rozpálí, vyjměte hranolky z mrazáku a ponořte je do tuku v hrnci. Smažte zhruba pět až sedm minut do zlatova. Brambory nechte okapat, či odsajte přebytečný tuk a poté posolte a podávejte s oblíbeným pokrmem. Přejeme vám dobrou chuť.