Domácí jablečný džem - postup přípravy
Pokud se u vás vyskytl nadbytek jablek, máte jedinečnou možnost vyzkoušet si udělat tento jedinečný jablečný džem. Poté už bude jen na vás, jestli z něj připravíte chutný dezert nebo si jej namažete na chleba.
Naložení jablek
Sirup
Na přípravu použijte tvrdá jablka. Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte jedlou sodu. Jablka nakrájejte na tenké proužky a přidejte je do hrnce. Nechejte je odležet okolo 30 minutu až hodiny, čím déle, tím lépe.
Mezitím můžete připravit sirup. Do menšího hrnce nalijte vodu a přidejte citronovou šťávu s cukrem. Dejte na sporák, přiveďte k bodu varu a vařte 5 minut. Po hodině z jablek slijte vodu s jedlou sodou a přilijte k nim místo toho hotový sirup. Přikryjte hrnec pokličkou a nechejte vše odležet okolo 8 hodin.
Poté směs přiveďte k bodu varu a vařte pět minut. Nechejte vychladnout a poté opět vyčkejte dalších 8 hodin, tentokrát již hrnec nezakrývejte. Poté podruhé provařte na 5 minut a odložte na 8 hodin. Směs provařte potřetí na 5 minut, naplňte jí zavařovací sklenice, pečlivě zavíčkujte a máte hotovo. Dobrou chuť!