Domácí jogurtové housky - postup přípravy
Domácí housky dle tohoto jednoduchého receptu zvládne každý. I na druhý den jsou pořád stejně čerstvé a vláčné, navíc na jejich výrobě krásně ušetříte. Ty z obchodu jsou již passé.
Ingredience
Jogurt dejte do mísy, rozklepněte k němu vejce, přidejte cukr a promíchejte. Poté postupně přimíchejte sušené droždí, mouku, sůl a nakonec přilijte olivový olej, ručně vypracujte těsto. Mísu zakryjte a nechejte těsto vykynout do dvojnásobné velikosti (zabere to asi hodinu). Po otevření mísy těsto zbavte vzduchových bublin.
Těsto přemístěte na pracovní plochu vysypanou moukou. Uhněťte ho do větší koule a tu rozdělte na 12 stejných dílů. Z každého vytvarujte menší kuličku, všechny poté zakryjte utěrkou a nechejte je 15 minut odpočívat. Po 15 minutách je na pracovní ploše vysypané moukou opět zlehka prohněťte (viz video) a vytvarujte do kuliček.
Vyskládejte je na plech, který jste vyložili pečicím papírem, a zakryjte na dalších 15 minut. Každý kus posypejte trochou proseté mouky a nařízněte ho uprostřed. Do vzniklé mezery vložte proužek másla a dejte do trouby předehřáté na 190 stupňů péct na 15 až 20 minut. Poté máte hotovo, dobrou chuť!