Domácí karamel z 5 ingrediencí - postup přípravy
Domácí karamel můžete použít k přípravě dortů, koláčů a jiných dezertů. Můžete jím také ochutit horké mléko a získat lahodný sladký nápoj. Recept je velmi jednoduchý.
Ingredience
Do hrnce vsypte cukr, zalijte ho vodou a umístěte na teplo, kde cukr zahřívejte do jeho rozpuštění. Celý proces potrvá 8–10 minut.
Tip: Cukr rozpouštějte za stálého míchání, aby se nepřipaloval ke dnu hrnce. Po stranách hrnec mažte studenou vodou, aby se na ně cukr nepřichytával.
Zatímco se cukr rozpouští, zahřejte v jiném rendlíku smetanu. Následně zvyšte teplotu pod hrncem se sirupem, a jakmile tekutina získá jantarovou barvu, vlijte do ní zahřátou smetanu.
Poznámka: Tekutina bude pravděpodobně bublat a pěnit. Je to tak v pořádku, hladina se po čase zase uklidní.
Na závěr do domácího karamelu vmíchejte máslo, směs vařte přibližně 1 minutu a pokrm dochuťte solí dle vlastního vkusu.
Poznámka: Ve sterilizované nádobě s víkem skladujte karamel v lednici. Takto vám vydrží až 1 měsíc.
Poznámka: Sterilizace sklenice je nutná, aby nedošlo ke znehodnocení jejího obsahu bakteriemi.
Tip: Domácí karamel můžete použít pro dochucení nejrůznějších dortů, koláčů a dalších dezertů. Můžete jím například také ochutit horké mléko a vytvořit tak karamelový nápoj.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская