Domácí karamelky - postup přípravy
Na chuť karamelek si dozajista každý vzpomene. Tyto skvělé bonbony má mnoho lidí spojené především s dětstvím. Některé produkty jsou však až příliš lepivé a plné konzervantů. Proto se naskýtá možnost vyrobit si karamelky vlastní, které jsou daleko chutnější a konzistencí jemnější. Pusťte se do toho!
Ingredience
Bonus: Čokoládové karamelky
Do menšího hrnce si nasypte krystalový cukr a smíchejte jej se smetanou. Pak dejte na plotnu a na středním plamenu zahřívejte, dokud se směs nestane homogenní a nezkaramelizuje. Měla by změnit barvu na světle hnědou. Nakonec hmotu odstavte a zakomponujte do ní pomocí metličky i změklé máslo.
V další fázi budete potřebovat silikonové tvořítko na ledové kostky, do kterého postupně nalijete připravenou karamelovou směs. Tu po úplném vychladnutí dejte následně do lednice tuhnout.
Po několika hodinách bonbony z formičky vyklopte a skladujte v uzavíratelné sklenici (ideálně v chladu). Takové skvostné karamelky jste ještě nejedli! Použít je můžete s klidem i jako vánoční cukrovinku.
Tip na závěr pro milovníky čokolády
Nemáte příliš v oblibě klasické karamelky a chtěli byste si připravit ty čokoládové? Pak je můžete ihned vyzkoušet.
Postupujte prakticky stejně, jako v předchozím případě. Nejprve si v rendlíku zahřejte smetanu a v ní rozpusťte cukr, pak přidejte nasekanou hořkou čokoládu a máslo.
Až vznikne hustá karamelová hmota s čokoládovou příchutí, hrnec odstavte a nechte vychladnout. Hmotu vlévejte do formiček a nechte zatuhnout. Hotové karamelky skladujte v lednici. Dobrou chuť.