Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí karamelové větrníky se 2 druhy krémů

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 39 minut

Domácí karamelové větrníky se 2 druhy krémů - postup přípravy

K velikonočnímu posezení připravte pro své hosty luxusní domácí karamelové větrníky, které jsou plné jemného krému. Vypadají skvěle a rozplývají se na jazyku.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Karamelový krém

Vanilkový krém

Karamelová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou karamelového krému. Do jednoho rendlíku nalijte smetanu na vaření, kterou 2 minuty zahřívejte. Poté ji odstavte bokem a v jiném hrnci nechte zkaramelizovat cukr – potrvá to asi 3 minuty.

2. KROK

Do karamelu vmíchejte postupně horkou smetanu a vzniklý krém přelijte do mísy, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte volně chladnout. 

3. KROK

Poznámka: Po přidání smetany může karamel prskat a srazit se. Jedná se o normální jev. Pokračujte v ohřevu, díky kterému se karamel znovu rozpustí.

4. KROK

Nyní připravte vanilkový krém. Vanilkový pudink v prášku smíchejte s 200 ml mléka, a jakmile se rozpustí, směs vmíchejte do zbytku horkého mléka v rendlíku.  

Tip: Pudink můžete nahradit kukuřičným škrobem.

5. KROK

Do rendlíku přidejte také cukr a směs vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Krém přelijte do mísy, zakryjte ho fólií a nechte ho vychladnout. 

Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólie by se ho měla přímo dotýkat.

6. KROK

Teď připravte těsto. V hrnci smíchejte máslo s vodou, solí a směs nechte zahřívat do rozpuštění másla. Asi po minutě přidejte prosetou mouku a těsto odpalujte přibližně 3 minuty.

7. KROK

Těsto přendejte do mísy od robota a míchejte ho, dokud nevychladne. Za stálého míchání do těsta přidejte vejce, jedno po druhém a poté jím naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hlavicí.

8. KROK

Z těsta vytvářejte ozdobné hromádky na plechu, pokrytém pečicím papírem, které pečte v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 10 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení dalších 10 minut.

9. KROK

Mezitím dokončete přípravu krémů. Smetanu vyšlehejte dotuha a poté do ní vešlehejte karamelový základ. Stejný postup opakujte také s vanilkovým základem.  

10. KROK

Vychladlé větrníky rozřízněte horizontálně na poloviny a připravte karamelovou polevu. V rendlíku nechte rozpustit cukr a přibližně po 3 minutách do něj vmíchejte máslo. Jakmile se rozpustí, přidejte horkou smetanu. 

11. KROK

Do polevy namočte horní část větrníků a tu spodní pokryjte vanilkovým i karamelovým krémem. Ty zakryjte polovinami těsta obalenými v karamelové polevě a užijte si skvělou chuť domácích karamelových větrníků. 

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: Einfache Rezepte

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů