Domácí karamelové větrníky se 2 druhy krémů - postup přípravy
K velikonočnímu posezení připravte pro své hosty luxusní domácí karamelové větrníky, které jsou plné jemného krému. Vypadají skvěle a rozplývají se na jazyku.
Těsto
Karamelový krém
Vanilkový krém
Karamelová poleva
Začněte s přípravou karamelového krému. Do jednoho rendlíku nalijte smetanu na vaření, kterou 2 minuty zahřívejte. Poté ji odstavte bokem a v jiném hrnci nechte zkaramelizovat cukr – potrvá to asi 3 minuty.
Do karamelu vmíchejte postupně horkou smetanu a vzniklý krém přelijte do mísy, zakryjte ho potravinovou fólií a nechte volně chladnout.
Poznámka: Po přidání smetany může karamel prskat a srazit se. Jedná se o normální jev. Pokračujte v ohřevu, díky kterému se karamel znovu rozpustí.
Nyní připravte vanilkový krém. Vanilkový pudink v prášku smíchejte s 200 ml mléka, a jakmile se rozpustí, směs vmíchejte do zbytku horkého mléka v rendlíku.
Tip: Pudink můžete nahradit kukuřičným škrobem.
Do rendlíku přidejte také cukr a směs vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Krém přelijte do mísy, zakryjte ho fólií a nechte ho vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólie by se ho měla přímo dotýkat.
Teď připravte těsto. V hrnci smíchejte máslo s vodou, solí a směs nechte zahřívat do rozpuštění másla. Asi po minutě přidejte prosetou mouku a těsto odpalujte přibližně 3 minuty.
Těsto přendejte do mísy od robota a míchejte ho, dokud nevychladne. Za stálého míchání do těsta přidejte vejce, jedno po druhém a poté jím naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hlavicí.
Z těsta vytvářejte ozdobné hromádky na plechu, pokrytém pečicím papírem, které pečte v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 10 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení dalších 10 minut.
Mezitím dokončete přípravu krémů. Smetanu vyšlehejte dotuha a poté do ní vešlehejte karamelový základ. Stejný postup opakujte také s vanilkovým základem.
Vychladlé větrníky rozřízněte horizontálně na poloviny a připravte karamelovou polevu. V rendlíku nechte rozpustit cukr a přibližně po 3 minutách do něj vmíchejte máslo. Jakmile se rozpustí, přidejte horkou smetanu.
Do polevy namočte horní část větrníků a tu spodní pokryjte vanilkovým i karamelovým krémem. Ty zakryjte polovinami těsta obalenými v karamelové polevě a užijte si skvělou chuť domácích karamelových větrníků.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Einfache Rezepte