Domácí koláče ze smetanového těsta - postup přípravy
Nádherné koláče vonící máslem a smetanou připravíte podle ověřeného receptu, o nějž se s námi podělila paní Romana Staňová. Ta ho zdědila už po své babičce a ani dnes neztratil nic ze svého kouzla. Ba právě naopak. Vyzkoušejte si koláčky upéct také a oslaďte si všední den dobrotou tak krásně nevšední.
Ingredience
Dvě lžičky cukru smíchejte s teplým mlékem a rozdrobte do směsi půl kostky čerstvého droždí. Směs nechte stát 10 až 15 minut na teplém místě, než se na povrchu objeví pěna.
Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní cukr a špetku soli a vše promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj vzešlý kvásek a přidejte na kostky nakrájené máslo, žloutky a také sladkou smetanu. Uhněťte hladké a nelepivé těsto, které nechte 1 hodinu v teple vykynout.
Z vykynutého těsta zformujte klasické ploché a nebo kulaté koláče, které naplňte džemem, tvarohem či mákem. Koláče vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je ještě 20 minut dokynout. Pak je potřete mlékem, posypejte drobenkou a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu asi 20 minut.