Domácí kuřecí junior - postup přípravy
Salám junior býval za minulého režimu oblíbenou svačinou do školy i do práce. Se snižováním nákladů na výrobu potravinářských výrobků se však do jeho receptury nenápadně vkradly suroviny, které nelze nazvat zdravými ani s hodně přivřenýma očima. Naštěstí však stále existují staré receptury z poctivých a přírodních surovin, ze kterých si můžete tuto klasickou uzeninu vyrobit i doma. Kromě toho se vám tím navíc otevře široký prostor pro kreativitu a pro hru s nejrůznějšími druhy koření. Tak se pojďte podívat, jak takový kuřecí junior doma připravíte.
Ingredience
Celé kuře vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte do ní kuličky černého pepře, bobkový list, mrkev, celou cibuli i se slupkou a podle chuti sůl. Hrnec postavte na kamna a přiveďte k varu. Pak stáhněte oheň na minimum a táhněte vývar pomaličku aspoň dvě nebo tři hodiny, čím ale déle, tím lépe.
Po dovaření vývaru jej sceďte a 300 mililitrů odlijte do misky. Do té pak k vývaru nasypejte želatinu a nechte ji ve vývaru rozpustit.
Oberte z kuřete veškeré maso a vložte ho do misky. Kůži k němu ale nepřidávejte.
Přidejte k masu sůl, prolisovaný česnek, mletý černý pepř, červenou papriku, popřípadě jakékoliv další koření podle chuti, přilijte šťávu z červené řepy a také želatinu rozpuštěnou v kuřecím vývaru.
Pak si vezměte na pomoc výkonný ponorný mixér a opatrně všechny přísady rozmixujte do hladké a jednolité směsi.
Když je hmota úplně hladká a pěnivá, vezměte plastovou láhev a odřízněte z ní vrchní část. Do vzniklého válce pak nalijte masovou směs a vložte ji do ledničky ztuhnout, nejlépe přes noc.
Druhý den vyklopte z plastové láhve hotový salám, rozkrájejte ho na tenké plátky a můžete servírovat.