Domácí kynutý chléb bez trouby jen ze 4 přísad - postup přípravy
Jestliže teď čtete tyto řádky, pak nejspíš potřebujete chléb. Nemáte poblíž obchod a doma vám schází trouba. Anebo ji nechcete zapínat. Ať už chcete péct chleba na pánvi z jakéhokoliv důvodu, jste tady správně. My vám poradíme ten nejjednodušší recept, který se zaručeně vždycky podaří.
Ingredience
Zahřejte asi třetinu hrnku vody tak, aby byla teplá, ale ne horká. Vsypte do ní sušené droždí (případně rozdrobte čerstvé) a promíchejte, aby se droždí ve vodě rozpustilo. Do hluboké mísy pak nasypejte hladkou mouku, rozpuštěné droždí nalijte na ni, přidejte jednu čajovou lžičku soli a rukou lehce promíchejte. Pak vše zalijte asi hrnkem vody a s pomocí lžíce zadělejte hutné, drobivé těsto.
Vyklopte těsto z mísy na pracovní plochu a pokračujte v hnětení ručně. Zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud nezíská jednolitou a pevnou, leč mírně lepivou konzistenci. V průběhu hnětení sbírejte pomocí stěrky drobky, které se během práce přichytí na pracovní desce, případně odpadnou od těsta. Když je hladké, potřete olejem mísu, ve které jste těsto připravovali a vložte ho dovnitř. Mísu zakryjte fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 1 až 2 hodiny).
Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na dvě části a každou pak znovu rukama prohněťte a vytvořte z nich malý bochánek. Položte je na pomoučněný tác, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut vykynout.
Na kamnech rozehřejte pánev lehce vymazanou olejem, vložte do ní těstový bochník a přiklopte pokličkou. Na mírném ohni duste z každé strany 12 až 15 minut dozlatova. Pro otočení pomažte vrchní stranu bochníku olejem, připravte si plochý talíř, který rovněž naolejujte a vyklopte bochník z pánve na talíř. Pak ho takto pošlete zpátky na pánev a nechte dopéct. Zda je správně opečený, poznáte tak, že jej otočíte zpátky na původní stranu (teď už to půjde snadno) a zaťukáte kloubkem prstu na kůrku. Když zní dutě, je hotovo a můžete chleba sejmout z pánve.