Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kysané zelí jen ze 3 ingrediencí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut

Domácí kysané zelí jen ze 3 ingrediencí - postup přípravy

Domácí kysané zelí je oblíbené pro jeho snadnou přípravu a autentickou chuť. Je výživné a můžete ho použít k přípravě polévek, příloh nebo si ho dát ke svačině.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Zelí nakrájejte na tenké proužky a ve větší míse ho smíchejte s oloupanou a najemno nastrouhanou mrkví. Ingredience zasypte solí a důkladně promíchejte. Mísu přikryjte utěrkou a směs nechte 5 hodin odpočívat.

Poznámka: Každou hodinu zelí promíchejte a promačkejte ho, aby pustilo co nejvíce šťávy. 

2. KROK

Po pěti hodinách zelí vložte do sterilizovaných sklenic, ve kterých ho pořádně utlačte. Do sklenic rovnoměrně vlijte také šťávu, kterou zelí pustilo, a to tak, aby byla směs zcela ponořená. 

3. KROK

Poznámka: Pokud by zelí nepustilo dostatek šťávy k naplnění sklenic, použijte jednoduchý lák. Litr vody smíchejte s 20 g soli. Směs vařte 10–15 minut.

4. KROK

Sklenice volně uzavřete sterilizovanými víčky, přikryjte je utěrkou a jejich obsah nechte volně vychladnout. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete zelím naplnit tři sklenice o objemu 1000 ml.

5. KROK

Zelí mějte naložené 7–14 dní. Během této doby zelí každý den propíchejte rukojetí vařečky tak, jak to můžete vidět ve videu níže. Díky tomu se zelí odplyní a nebude hořké. Asi po 4–5 dnech můžete přestat s každodenním propichováním a zelí propíchněte až poslední den před uložením sklenic do lednice nebo chladné místnosti.

6. KROK

Při uzavírání sklenic dbejte na to, aby byla šťáva nahoře a zelí bylo zcela ponořené.

Poznámka: Čím déle bude zelí naložené, tím kyselejší získá chuť.

7. KROK

Tip: Asi po 2–3 dnech může začít ze sklenic vytékat šťáva. Mějte proto sklenice uložené na tácu nebo v hrnci. V takovém případě šťávu vylijte a sklenice otřete, abyste předešli vzniku nepříjemného zápachu. Pokud by šťávy vyteklo tolik, že by zelí nebylo ponořené, doplňte sklenici lákem, viz postup přípravy výše.

8. KROK

Domácí kysané zelí vydrží čerstvé až 3 měsíce. Po této době může začít nepříjemně kysnout. 

Tip: Zelí můžete použít k přípravě příloh, polévek nebo si na něm pochutnat, jako na zdravé svačince.

9. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Kulinarne przygody

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů