Domácí mascarpone - postup přípravy
Smetanový sýr mascarpone je velmi populární a oblíbenou součástí mnoha různých dezertů a dalších pokrmů. Je jemný a lahodný – a také docela drahý. Přitom není vůbec těžké vyrobit si mascarpone vlastníma rukama sami doma. Vyjde vás na zlomek ceny toho komerčního a navíc je stejně lahodný, neřkuli lahodnější, než ten, který dostanete na pultech obchodů. A nepotřebujete na jeho výrobu prakticky vůbec nic.
Ingredience
Návod na domácí mascarpone:
Na přípravu mascarpone budeme potřebovat cedník a asi pět tkaných gázových hadříků.
Smetanu vložíme do misky a vložíme do vodní lázně, kde zahříváme asi na 80 stupňů Celsia. Pokud máte potravinářský teploměr, je to úplně nejlepší varianta. Bez něj se musíte spolehnout na svůj odhad. Je důležité, aby se smetana nezačala vařit. Když je dostatečně horká, přidáme k ní tři lžíce citronové šťávy, dobře promícháme a ještě asi 10 minut zahříváme.
Pak smetanu odstavíme z tepla a necháme asi půl hodiny mírně zchladnout. Během chladnutí uvidíme, že smetana začíná tuhnout.
Připravíme si cedník, který vložíme do hrnce či mísy vhodné velikosti. Cedník ještě vyložíme asi pěti vrstvami gázových obdélníků. Do těch pak vyklopíme chladnoucí smetanu. Zabalíme ji do gázy a pevně zavážeme na uzel.
Takto připravené budoucí mascarpone vložíme i s cedníkem a hrncem nebo mísou do lednice nejméně na 24 hodin, lépe však na 72 hodin, během kterých bude sýr zrát. Během tohoto procesu se bude vytvářet syrovátka, která bude odkapávat skrze cedník do mísy.
Po uplynutí doby vyjměte z ledničky smetanový bochník, rozkrojte ho a zevnitř vydlabejte hotový smetanový sýr mascarpone, který použijte na výrobu cheesecaků nebo jiných lahodných dezertů.
Přejeme vám spoustu zábavy a dobrou chuť.