Domácí mrkvovo-jablečný džus - postup přípravy
Domácí šťáva z ovoce a zeleniny se hodí pro udržení příjmu vitamínů v zimě i zachování pitného režimu. Vyzkoušejte tento snadný recept na domácí džus z mrkve a jablek, který milují zejména děti, ale radost jím uděláte i všem dospělým.
Ingredience na 6 litrů džusu
Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a dužninu nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do hrnce, zalijte je litrem vody a přiveďte ji k varu. Pokračujte ve vaření, dokud jablka nezměknou.
Mezitím očistěte 500 gramů mrkve a nakrájejte ji na hrubá kolečka. V hrnci je zalijte půl litrem vody, rovněž přiveďte k varu a vařte, dokud mrkev nezměkne.
Uvařená jablka ve vodě tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a totéž udělejte také s mrkví. Výsledná pyré smíchejte dohromady ve velkém hrnci, přisypejte cukr a dolijte 4,5 litru vody. Nechte směs vařit asi 25 minut a nakonec přidejte trochu kyseliny citrónové, případně citrónovou šťávu.
Připravte si čisté a sterilizované uzavíratelné láhve, naplňte je džusem, pevně uzavřete víčky a otočte je dnem vzhůru. Nechte džus zvolna na tmavém místě vychladnout. Poté už ho můžete libovolně konzumovat. I když džus ze spíže mizí raketovým tempem, trvanlivost má i několik měsíců.
Videopostup krok za krokem