Domácí pizza s bylinkovým smetanovým základem - postup přípravy
Pizza právem patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel na celém světě. Pokud dáváte přednost těm se smetanovým základem, anebo byste prostě jen rádi ochutnali něco nového, tento recept je pro vás jako stvořený.
Těsto
Omáčka
Dále
Připravte si větší mísu na těsto, v níž si nejprve smíchejte mouku s teplou vodou. Poté ke směsi začněte přidávat ostatní ingredience, tedy droždí, rostlinný olej, cukr a sůl. Vše důkladně rukou nebo s pomocí robota prohněťte, dokud nezískáte hutnější, mírně lepivé těsto.
To poté vytvarujte do rovnoměrného kulatého útvaru a vložte do mísy vymazané rostlinným olejem. Přikryjte jej utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte zhruba 40 minut odstát na teplém a suchém místě.
V dalším kroku si mezitím připravte smetanový základ na pizzu. Dejte smetanu do vysoké šlehací nádoby, přidejte nakrájenou pažitku dle chuti (ideálně zhruba jednu malou mističku) a důkladně obojí prošlehejte tyčovým mixérem. Poté směs dle chuti osolte a opepřete. Můžete přidat i další bylinky, jako je sušená bazalka, oregano nebo například čerstvý medvědí česnek a další.
Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na několik kousků v závislosti na tom, jak chcete mít jednotlivé pizzy velké. Položte každý kousek na pečicí papír a rukou z něj vytvarujte placku s vyššími okraji. Naneste na něj omáčku, na tu dejte klobásku či šunku a zasypejte ji libovolným druhem sýra. Ideální je však mozzarella. Poté hotové pizzy dejte na plech.
Ten vložte do trouby předehřáté na 200 nebo 220 stupňů a pečte pizzy zhruba 10–15 minut podle potřeby a také podle přesné tloušťky těsta. Zkrátka, až začnou okraje zlátnout nebo hnědnout, je čas pizzu vyjmout. Tu poté můžete rovnou servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.