Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rohlíky z kynutého jogurtového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí rohlíky z kynutého jogurtového těsta - postup přípravy

Chcete si upéct domácí rohlíky? Poradíme vám báječný recept, který nejde zkazit a výsledek bude jedním slovem perfektní. Na rozdíl od komerčního pečiva, tyto rohlíky jsou pečené z jogurtového těsta, díky čemuž získají nebývalou vláčnost i chuť a aroma.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Do větší hluboké mísy rozdrobte droždí, zalijte ho teplou vodou a teplým mlékem (pozor, nesmí být horké, jinak by kvasinky z droždí zemřely a neplnily by svou funkci), přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte směs stát při pokojové teplotě 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.




K aktivovanému kvásku přilijte olej, jogurt, vyklepněte jedno vajíčko, špetku soli a prosátou hladkou mouku. Zadělejte hladké těsto, které nebude lepit na stěny mísy ani na ruce. Vytvořte z něj hladkou kouli, vložte ji na dno mísy, kterou zakryjte fólií a nechte na teplém místě stát a kynout 90 minut.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a propracujte rukama. Vytvořte z něj válec a ten rozdělte na 10 stejných kousků, z nichž zformujte kuličky. Z každé těstové kuličky vyválejte tenký plát a srolujte ho do tvaru rohlíku.

(K těstu během toho nepřidávejte žádnou mouku, mělo by zůstat trochu lepkavé. Pokud se vám lepí na ruce, namažte si je olejem, stejně jako pracovní plochu.)


Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj rohlíky s mírným rozestupem. Zakryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut kynout.

Vykynuté rohlíky potřete vodou a vložte do předehřáté trouby péct na 220 °C po dobu 20 minut.

Po upečení vložte na každý horký rohlík malou kostičku másla a nechte ho rozpustit. Rohlíky nechte vychladnout a podávejte jako běžné kupované pečivo spolu s různými druhy pomazánek, uzenin a zeleniny.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů