Domácí slanina s gruzínskou adžikou - postup přípravy
Překvapte o Vánocích své hosty chutnou domácí slaninou a můžete si být jistí, že na tyto Vánoce jen tak nezapomenou. Příprava trvá trošku déle, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
V míse smíchejte oba druhy soli s cukrem, černým pepřem, muškátovým oříškem, tymiánem, adžikou a do směsi rozlámejte také bobkové listy. Do mísy prolisujte oloupaný česnek a vše zamíchejte.
Připravenou směs důkladně vetřete z obou stran do masa. Následně vložte maso do sáčku a nechte jej marinovat 4 dny v lednici. Každý den maso otočte na druhou stranu.
Poznámka: Maso nesmí ze sáčku nijak vyčnívat – je důležité, aby se k němu nedostal vzduch. Pokud si nejste jistí, že sáček zakrývá celé maso, zabalte jej do více vrstev.
Po čtyřech dnech maso vyjměte z lednice a pomocí nože z něj odstraňte marinádu.
Poznámka: Maso důkladně otřete papírovým ubrouskem, který z něj vysaje šťávu, kterou maso pustilo.
Nyní předehřejte troubu na 100 °C a vložte do ní maso. Jakmile teplota v troubě klesne na 80 °C, pečte maso 2,5–3 hodiny.
Poznámka: Domácí slaninu můžete podávat nakrájenou jako součást slavnostních mís, jako pochoutku k pivu, nebo ji použít do jiných receptů.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Gute Rezepte