Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené vepřové kotlety ve francouzském stylu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zapečené vepřové kotlety ve francouzském stylu - postup přípravy

Řízky jsou česká klasika. Jen těžko si lze představit nějaké ozvláštnění nebo variaci, která by se dala na téma řízků vymyslet. Opak je ale přesto pravdou. Šťavnaté a jemné řízky ve francouzském stylu potěší i ty největší milovníky tradiční kuchyně. Maso je zapečené v těstíčku z hořčice a strouhaného sýra a naložené v lahodné směsi koření.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ze všeho nejdříve si připravte kořenicí směs. Smíchejte ve stejném poměru sladkou papriku, majoránku, sušený česnek, rozmarýn, tymián, sůl, pepř a chilli a dobře promíchejte.




Vepřové maso důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami. Paličkou je z obou stran rozklepejte a z obou stran podle chuti osolte a opepřete, jak jste zvyklí.

Do hlubší misky nastrouhejte nahrubo sýr čedar, přidejte k němu dvě nebo tři lžičky hrubozrnné hořčice a jednu polévkovou lžíci zakysané smetany nebo majonézy. Do této směsi přidejte libovolné množství kořenicí směsi.

Rozklepané vepřové maso z obou stran potřete hořčičnou marinádou a vložte jej do zapékací mísy. Zbylou marinádu pak přelijte přes maso. Takto připravené vepřové kotlety vložte v zapékací misce do lednice a nechte je tam alespoň hodinu až dvě odpočívat. Mezitím si můžete uvařit brambory na bramborovou kaši, která se k francouzským kotletám báječně hodí.

Dejte si rozehřát troubu na 200 stupňů Celsia. Vyjměte naložené kotlety z lednice, zakryjte je v zapékací míse hliníkovou fólií a vložte do trouby. Pečte je zakryté zhruba 15 minut. Po uplynutí této doby z nich opatrně sejměte alobal nebo pokličku a zapékejte dalších 15 minut, dokud směs hořčice a sýra na povrchu kotlet neztuhne a nezezlátne na povrchu. Pak už jen vyndejte z trouby, nechte lehce zchladnout a hned čerstvé podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů