Domácí smažené donuty - postup přípravy
Donuty jsou neodolatelná americká pochoutka, která si našla své příznivce i v mnoha českých rodinách. Pokud si však za tuto dobrotu nechcete zbytečně přeplácet, upečte si je třeba podle receptu od paní Kateřiny Sojkové.
Ingredience
Zdobení
Smíchejte všechny suroviny v zadělávací míse a rukou nebo robotem vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechtě těsto 1 až 2 hodiny kynout, záleží na teplotě.
Z těsta vyválejte placku asi 1 až 1,5 centimetru silnou. Vezměte si vykrajovátka na kolečka, větší a menší. Vykrojte větší kolečko a uprostřed něj pak menší. Nechte je několik minut kynout.
Pak si rozpalte dostatečné množství oleje v rendlíku či pánvi, aby mohly donuty plavat, a z obou stran je usmažte do zlatova. Nakonec je dle libosti ozdobte například čokoládovou polevou, cukrářským zdobením, nasekanými oříšky a kokosem nebo čímkoliv jiným dle vašeho gusta.
Tip na závěr:
Pokud neholdujete smaženému, můžete donuty upéct i v troubě. Jednoduše je vložte do předehřáté trouby na 180 °C a upečte dozlatova.