Domácí zabijačkový guláš - postup přípravy
Zabijačkový guláš neodmyslitelně patří do české kuchyně a navíc díky obsahu vnitřností také dodá vašemu tělu spoustu vitaminů a minerálů. Vyzkoušejte osvědčený a snadný recept, o který se s námi podělila paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli dorůžova. Mezitím nakrájejte maso (prozatím bez vnitřností) na menší kousky a přihoďte je na změklou cibuli. Osolte je a opepřete, přidejte špetku mletého nového koření, zázvor, kmín a bobkové listy.
Nechte koření zasmažit a obsah hrnce zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso zcela ponořené. Vše promíchejte, přiklopte hrnec poklicí a nechte maso dusit asi 1 hodinu, dokud zcela nezměkne. Pokud by se guláš připaloval, přilijte trochu vody.
Zatímco se maso dusí, připravte zvlášť vnitřnosti. Ledvinku nakrájejte na menší kousky a samostatně ji asi 15 minut povařte. V průběhu vaření můžete jednou vyměnit vodu, abyste si byli jisti, že ledvinku zbavíte veškerých případných toxinů. Po dovaření ji slijte a dobře osušte. Poté ji spolu s na kousky nakrájenými játry a srdíčkem přidejte do guláše. Pokračujte ve vaření dalších asi 5 minut.
Mozeček zbavte blan, rozšlehejte ho v troše vody se lžící hladké mouky zcela dohladka a touto směsí guláš zahustěte. Pokud neseženete mozeček, přidejte o jednu lžíci hladké mouky navíc. Zahuštěný guláš dobře promíchejte a nechte ho ještě asi 10 minut povařit.
Hotový guláš dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou, případně podle chuti solí a pepřem a podávejte s knedlíkem nebo s čerstvým pečivem. Případně jej můžete doplnit plátky cibule nebo papriky, nakládanými okurkami, strouhaným křenem či křenem s jablky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.