Domácí zakysaná smetana hotová raz dva - postup přípravy
Nechcete utrácet v supermarketech za zakysanou smetanu? Pak si ji jednoduše vyrobte sami v domácích podmínkách. Není na tom opravdu nic složitého. Ušetříte mnoho peněz a připravíte velké množství této všestranně využitelné dobroty.
Ingredience
Začněte tím, že si k ruce vezmete čistou středně velkou zavařovací sklenici.
Do té vlijte tučnou smetanu ke šlehání a rozmíchejte v ní dvě lžíce bílého jogurtu.
Směs přiklopte víkem a dejte do lednice přes noc. Následující ráno opět promíchejte a nechte chladit do večera.
Poté bude vaše domácí zakysaná smetana hotová. Čím déle necháte smetanu v chladničce, tím hustější bude.
Domácí zakysaná smetana vám bude chutnat jen tak samotná. Ovšem použít ji můžete třeba k přípravě smetanových náplní do různých koláčů a zákusků. Výtečná bude i k masovým tortillám nebo k výrobě dipů.
Tip na chutný dip ze zakysané smetany
Protože brzy začne ta pravá grilovací sezóna, můžete se inspirovat skvělým tipem na domácí dip ze zakysané smetany. Potřebujete tyto suroviny:
- domácí zakysaná smetana: cca 50 až 100 g (nebo dle preferencí)
- čerstvá pažitka nebo petržel (jemně sekaná): asi ½ lžíce
- prolisovaný česnek: cca 1 stroužek
- plnotučná hořčice: dle chuti
- nasekaná jarní cibule: ¼ kusu
- sůl: dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
Všechny ingredience pečlivě promíchejte v misce a poté svůj skvělý dip podávejte ke grilované krkovici, vepřové panence, nebo kuřecím špízům. Vhodné je smetanovou omáčku přes servírováním vychladit. Přejeme dobrou chuť.