Dunajské vlny s jahodami a bílou čokoládou - postup přípravy
Dunajské vlny s jahodami jsou atraktivním dezertem, kombinujícím čokoládu s ovocem. Výhodou dezertu je jeho jedinečnost, kterou ohromíte všechny vaše blízké.
Korpus
Čokoládová náplň
Jahodová náplň
Nejprve vytvořte korpus. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a vejci. V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a třetinu množství suchých ingrediencí prosejte do těsta.
Poznámka: Vejce přidávejte postupně, jedno po druhém, a to za stálého šlehání.
Směs vyšlehejte do hladka a přidejte druhou třetinu suchých ingrediencí. Postup opakujte, vsypte poslední třetinu suché směsi, přidejte mléko, a jakmile se ingredience propojí, ⅔ těsta vlijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem.
Zbylé těsto vyšlehejte s kakaem a mlékem a kakaovým těstem pokryjte světlé těsto v dortovém ráfku. Na kakaovou vrstvu položte omyté jahody bez zelených částí a dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Po upečení dezert vyjměte z ráfku a nechte ho vychladnout.
Během pečení připravte čokoládovou náplň. V misce smíchejte želatinu s vodou a nechte ji 5 minut reagovat. V jiné míse smíchejte rozlámanou bílou čokoládu s horkou smetanou a nechte ji rozpustit. Do směsi přidejte želatinu a misku odložte bokem.
V jiné míse vyšlehejte smetanu a vmíchejte ji do čokoládové směsi. Korpus vložte zpět do dortového ráfku vyloženého cukrářskou fólií a náplní z čokolády polijte celý jeho povrch. Dezert vložte na 30 minut do lednice a připravte jahodovou náplň.
Želatinu smíchejte s vodou a nechte ji 5 minut rozpouštět. Zatím jahody omyjte, zbavte je zelených částí a nakrájejte je na menší kusy, které vložte do rendlíku. Zasypte je cukrem a zalijte citronovou šťávou.
Směs přiveďte k varu a vařte ji 6 minut. Poté ji nechte vychladnout a tyčovým mixérem ji rozmělněte na kaši, kterou vlijte do mísy, kde ji smíchejte s želatinou. Jahodovou náplní následně polijte celý povrch dezertu a vložte ho na 4 hodiny do lednice.
Dunajské vlny s jahodami vyjměte z dortového ráfku a dezert servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Každou porci můžete podávat s čerstvou jahodou, lístkem máty a trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Leckeres und einfaches Essen