Dunajské vlny s malinami a čokoládou - postup přípravy
Hledáte-li originální dezert, kterým byste ohromili své hosty, připravte si Dunajské vlny. Dort se rozplývá v ústech a překvapí chutí šťavnatých malin, které mu dodávají na zajímavosti.
Těsto
Krém
Poleva
V míse vyšlehejte vejce se solí a cukrem. Šlehejte asi 5–8 minut, až dostanete nadýchanou hmotu, do které vmíchejte mléko a rostlinný olej.
Mouku smíchejte s kypřícím práškem do pečiva a směs prosejte do připravené hmoty.
Poznámka: Prosetí je nutné, aby v těstu nevznikly hrudky.
Těsto rozdělte na dvě stejné části a do jedné z nich vmíchejte kakao se dvěma lžícemi mléka. Nyní začněte vrstvit dort.
Do dortové formy vyložené pečicím papírem rozprostřete nejprve světlé těsto, na něj vlijte kakaové těsto a jeho povrch posypte malinami, které do těsta mírně zatlačte.
Poznámka: Dunajské vlny pečte 25–30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Nyní si připravte krém smícháním vejce a cukru v hrnci. Do směsi přisypte kukuřičný škrob s trochou mléka a vše důkladně zamíchejte. Následně vlijte do hrnce zbytek mléka a směs vařte asi 1 minutu, do zhoustnutí.
Poté základ na krém odstavte z tepla, vmíchejte do něj vanilkový cukr, přikryjte hrnec potravinovou fólií a krém nechte volně vychladnout.
Tip: Fólii na krém položte tak, aby se těsně dotýkala jeho povrchu. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
V míse vyšlehejte změklé máslo a přidejte do něj vychladlý základ na krém. Touto směsí potřete celý povrch upečeného základu na dort s malinami a připravte si polevu smícháním čokolády, mléka a másla.
Poznámka: Čokoládu můžete rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
Čokoládovou polevu nalijte na celý povrch dortu a dejte jej chladit na 2–3 hodiny do lednice.
Tip: Dunajské vlny servírujte nakrájené na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ellen’s Kitchen