Dušená treska „Elegant“ s paprikou, rajčaty a citronovou kůrou - postup přípravy
Po vánočním jídelním řádění se bude hodit odlehčený jídelníček a ozdravná kúra. K tomu skvěle poslouží třeba perfektní dušená treska s rýží a zeleninou. Je velmi lahodná na chuť, a přitom dodá vašemu tělu potřebné chybějící vitaminy a minerální látky. A určitě po ní nepřiberete!
Ingredience
Čerstvou tresku nakrájejte na podkovy a odstraňte ploutve. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na čtvrtinky a ty rozdělte na tenké plátky. Papriku zbavte jadřince a rozkrájejte dužninu na jemné nudličky. Oloupejte dva stroužky česneku, ploskou nože je rozmáčkněte a nasekejte na jemné proužky. Rajčata rozkrájejte na menší kousky.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a vsypte na ni cibuli, kterou restujte, dokud nezprůhlední. Pak vsypte do pánve i ostatní pokrájenou zeleninu a opékejte ji tak dlouho, dokud nezměkne, rajčata nepustí šťávu a česnek nezačne vonět.
Ostrouhejte kůru z celého citrónu a přihoďte ji do pánve k zelenině. Citrón pak rozkrojte na poloviny a z jedné z nich vymačkejte šťávu do pánve. Pokračujte v restování několik minut, dokud se zelenina nezačne úplně rozpadat. Zeleninu s citrónem v pánvi dobře promíchejte, urovnejte do roviny a vyskládejte na ni plátky tresky. Posypejte maso solí a bílým pepřem, přiklopte pokličkou a duste, dokud není maso měkké a důkladně provařené.
Zatímco se ryba dusí, uvařte si vedle rýži. Jakmile je pokrm hotový, servírujte rybu s kopečkem vařené rýže, trochou zeleniny a přelitou omáčkou. Nakonec nasekejte nahrubo zelené bylinky podle chuti (nejlepší je kombinace kopru, petrželky a natě koriandru), zasypejte jimi povrch tresky se zeleninou a podávejte.