Dušené vepřové maso na mrkvi - postup přípravy
Maso s mrkví je často velmi nedoceněný recept, a to zejména kvůli neblahému vlivu školních jídelen. Když se ale umí připravit, je to pochoutka, po které vylížete i talíř. Zkuste recept podle paní Marie Kopalové a přesvědčte se sami.
Ingredience
Vepřové maso nakrájejte na menší kostičky. V hrnci rozpalte sádlo nebo rostlinný olej a osmahněte maso ze všech stran dozlatova, přičemž ho osolte a opepřete. Když je maso zlatavé, podlijte jej trochou vývaru či vody s bujónem (v krajním případě i prostě jen čistou vodou), přiklopte pokličkou a duste maso do poloměkka.
Mezitím nakrájejte čtyři středně velké mrkve na kolečka nebo na proužky, přihoďte je do hrnce s masem a pokračujte v dušení, dokud maso i mrkev úplně nezměknou. Pokud chcete, můžete přidat i hrst mraženého zeleného hrášku.
Vedle v pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm jednu polévkovou lžíci hladké mouky jemně dozlatova. Z hrnce odeberte naběračku tekutiny, nalijte ji do jíšky a dobře rozmíchejte. Poté přidejte ještě jednu a výslednou směs nalijte zpátky do hrnce k masu a mrkvi. Důkladně vše promíchejte a ještě chvíli nechte povařit.
Zahuštěnou omáčku dolaďte podle chuti solí, pepřem, cukrem a případně trochou octa nebo citrónové šťávy. Dušené vepřové maso s mrkví ihned podávejte spolu s vařenými nebo opečenými brambory a přelité omáčkou.