Vepřové maso dušené v zelí - postup přípravy
Tento recept na dušené maso v zelí, o který se s námi podělila paní Vladimíra Bosáková, je velmi starý, avšak snadný a nenáročný na čas i finance. Vyzkoušejte ho, s jistotou vám zachutná a budete se k němu rádi vracet.
Ingredience
Maso nakrájejte na kostky, osolte je a dobře promíchejte. V hrnci rozehřejte sádlo a zprudka v něm osmahněte maso ze všech stran dozlatova. Do sádla k masu přidejte nadrobno nasekanou cibuli a nechte ji mírně zasmažit.
Obsah hrnce zaprašte sladkou paprikou a kmínem. Ještě chvilku za stálého míchání restujte, poté vše podlijte vývarem, přilijte ocet a nechte maso asi 30 minut dusit.
Zatímco se maso dusí, slijte zelí z kyselého nálevu a vyždímejte ho, ale neproplachujte. Poté ho překrájejte na kratší kousky. Po půlhodině přidejte zelí k masu a vše společně duste doměkka.
Nakonec nastrouhejte syrový brambor. Jakmile je maso měkké, přihoďte jej do hrnce a podlijte smetanou. Zaprašte vše ještě trochou sladké papriky, podle chuti přisolte a nechte ještě asi 15 minut provařit, aby se strouhaný brambor rozpadl a zahustil omáčku.
Hotovou omáčku promíchejte. Nechte ji minutku odpočinout a podávejte ji spolu s houskovým knedlíkem nebo s vařeným bramborem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.