Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dvoubarevný sušenkový dort s krémem a čokoládovou polevou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Dvoubarevný sušenkový dort s krémem a čokoládovou polevou - postup přípravy

Nepečené sušenkové dorty jsou hitem poslední doby. Jsou snadné na přípravu a velmi variabilní z hlediska tvaru i použitých krémů a polev. Dvoubarevný sušenkový dort s krémem z kondenzovaného mléka nebo pudinku je dokonalý reprezentativní případ. Jeho příprava je zábavná a snadná, ozdobit ho můžete podle své fantazie a výsledek je podmanivě vláčný a jemný.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém z kondenzovaného mléka

Pudinkový krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Krém z kondenzovaného mléka připravíte následovně:
Do misky vložte máslo nakrájené na menší kostky a elektrickým šlehačem ho vyšlehejte do krémové konzistence. Přidejte asi jednu čajovou lžičku vanilkové esence a v několika fázích do másla zapracujte půl litru slazeného kondenzovaného mléka. Máslo i kondenzované mléko by měly mít pokojovou teplotu, proto je vhodné je nejméně hodinu před započetím výroby vyndat z lednice a nechat je odstát. Šlehejte hmotu tak dlouho, dokud nepřidáte veškeré kondenzované mléko. Výsledkem je velmi sladký a tučný krém.

2. KROK

Pokud nejste právě fanoušky přeslazených krémů na máslové bázi, můžete ho jednoduše vyměnit za klasický vanilkový pudink. Pro jeho přípravu vlijte mléko do hrnce a přiveďte jej k varu. Odeberte asi 100 mililitrů studeného či vlažného mléka stranou, vsypte do něj cukr a oba sáčky pudinkového prášku a velmi dobře přísady v mléce rozmíchejte. Jakmile se mléko začne vařit, vlijte do něj rozpuštěný pudink s cukrem a za stálého míchání vařte směs do zhoustnutí. Poté odstavte z plotny, zakryjte pudink fólií tak, aby ležela na jeho hladině, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho úplně zchladnout na pokojovou teplotu. Vyšlehejte změklé máslo do krému a postupně k němu po lžících přidávejte vychlazený pudink.

3. KROK

Připravte si oválnou dortovou formu nebo jakoukoliv vhodnou misku, jejíž dno vyložte pečicím papírem. Berte střídavě vanilkové a kakaové sušenky, každou z nich potřete trochou krému a vyrovnejte je nastojato do formy tak, abyste ji co nejlépe vyplnili. Pamatujte na to, že by vám mělo zbýt dost krému na to, abyste potřeli vršek i boky dortu. Když je hotový, vložte ho na chvilku do lednice ztuhnout.

4. KROK

V misce smíchejte čokoládu se smetanou a vložte ji do mikrovlnné trouby zahřát, aby se čokoláda rozpustila a bylo možné ji promíchat se smetanou do homogenní a lesklé polevy. Hotovou polevu rozprostřete na celý povrch i boky dortu. Pokud chcete, můžete polevu ještě ozdobit cukrářským zdobením nebo cákanci bílé čokolády. Hotový dort vložte do lednice vychladit a uležet nejlépe alespoň přes noc. Díky tomu sušenky nasají vlhkost a změknou. Pak už stačí dobrotu nakrájet (pro perfektní vizuální efekt proveďte řez našikmo přes roh) a podávejte. 

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů