Dýňová omáčka s kuřecím masem a dýňovými knedlíky - postup přípravy
Z dýně hokaido lze udělat vynikající smetanovou omáčku, vybrat si můžete hned ze dvou druhů a servírovat je s kuřecím masem a dýňovými knedlíky. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.
Omáčka z vařené dýně
Omáčka z pečené dýně
Dýňové knedlíky
Omáčka z vařené dýně
1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nahrubo nastrouhanou dýni včetně slupky. Vše osolte a opepřete dle chuti, zalijte vývarem a povařte, dokud nebude dýně měkká.
2. Rozmixujte vše tyčovým mixérem. Rozmíchejte smetanu s trochou hladké mouky, za stálého míchání ji nalijte do omáčky a přidejte trochu másla. Omáčku několik minut vařte a nezapomeňte míchat.
3. Naklepejte si kuřecí maso, osolte ho, opepřete a omažte z obou stran na troše rozpáleného oleje. Maso podávejte s omáčkou a dýňovým knedlíkem.
Omáčka z pečené dýně
1. Neoloupanou krájenou dýni hokaido dejte do pekáčku, osolte a opepřete. Přidejte nakrájený česnek a cibuli, pokapejte zeleninu trochou oleje a vše dobře promíchejte rukama.
2. Vložte zeleninu do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte ji, dokud nebude dýně měkká. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
3. Rozmixovanou směs dejte do hrnce, přilijte k ní vývar a přiveďte ji k varu. Rozmíchejte smetanu s trochou hladké mouky, za stálého míchání ji nalijte do omáčky a přidejte trochu másla. Omáčku několik minut vařte a nezapomeňte míchat.
4. Naklepejte si kuřecí maso, osolte ho, opepřete a omažte z obou stran na troše rozpáleného oleje. Maso podávejte s omáčkou a dýňovým knedlíkem.
Dýňové knedlíky
1. Do hrníčku dejte droždí, zalijte ho trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypejte prosátou mouku a smíchejte se solí.
2. Přidejte kvásek a ostatní suroviny, dále na hrubo nastrouhanou dýni i se slupkou a nasekanou petrželku. Vypracujte těsto, poprašte ho moukou, přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na 4 díly. Z každého dílu uválejte kouli a nechte je ještě několik minut kynout.
4. Pak z nich vytvarujte válečky a vložte je do velikého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte knedlíky 20 až 25 minut, během vaření je obraťte. Knedlíky ihned po uvaření nakrájejte nití a podávejte.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.