Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dýňové noky s máslovou zálivkou se šalvějí

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 59 minut

Dýňové noky s máslovou zálivkou se šalvějí - postup přípravy

Dýňové noky se skvěle hodí jako bezmasý hlavní chod, ale také jako příloha k masu. Pokrm je jedinečnou kombinací jemné nasládlé chuti dýně a aromatu šalvěje.

Ingredience pro:
3 porce
+ -

Noky

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a vařte je 20 minut v osolené vodě, doměkka. Dýni zbavte jádřince a nakrájejte ji na širší pruhy, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. 

2. KROK

Dýni potřete trochou olivového oleje a pečte ji v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut. Po upečení nechte dýni vychladnout a vydlabejte z ní dužinu, kterou rozmixujte dohladka. 

Poznámka: Pro tento recept budete potřebovat asi 500 g dýňového pyré.

3. KROK

Uvařené brambory sceďte, prolisujte je do větší mísy a smíchejte je s rozmixovanou dýní, vejci, kurkumou, sušeným česnekem, solí a pepřem. 

Tip: Místo lisu můžete na zpracování brambor použít jemné struhadlo. 

4. KROK

Do vzniklé směsi vmíchejte mouku a vytvořte těsto, které vyválejte na tenké válečky, které nařežte na kousky o šířce 2 cm. 

Tip: Mouku před použitím prosejte, aby v těstu na dýňové noky nevznikly hrudky.

5. KROK

Noky vařte, pod pokličkou, v osolené vroucí vodě přibližně 3 minuty. 

Poznámka: Jakmile noky vyplavou na hladinu, povařte je ještě 1 minutu a poté je z vody vyjměte.

6. KROK

V jiném hrnci rozpusťte máslo a vložte do něj 2–3 lístky šalvěje, které smažte přibližně 2 minuty. Směsí následně polijte dýňové noky, které servírujte jako hlavní chod, nebo originální svačinku. 

Tip: Noky z dýně poslouží také jako originální příloha k hlavnímu jídlu.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Swojskie jedzonko

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů