Dýňové noky s máslovou zálivkou se šalvějí - postup přípravy
Dýňové noky se skvěle hodí jako bezmasý hlavní chod, ale také jako příloha k masu. Pokrm je jedinečnou kombinací jemné nasládlé chuti dýně a aromatu šalvěje.
Noky
Poleva
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a vařte je 20 minut v osolené vodě, doměkka. Dýni zbavte jádřince a nakrájejte ji na širší pruhy, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Dýni potřete trochou olivového oleje a pečte ji v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30 minut. Po upečení nechte dýni vychladnout a vydlabejte z ní dužinu, kterou rozmixujte dohladka.
Poznámka: Pro tento recept budete potřebovat asi 500 g dýňového pyré.
Uvařené brambory sceďte, prolisujte je do větší mísy a smíchejte je s rozmixovanou dýní, vejci, kurkumou, sušeným česnekem, solí a pepřem.
Tip: Místo lisu můžete na zpracování brambor použít jemné struhadlo.
Do vzniklé směsi vmíchejte mouku a vytvořte těsto, které vyválejte na tenké válečky, které nařežte na kousky o šířce 2 cm.
Tip: Mouku před použitím prosejte, aby v těstu na dýňové noky nevznikly hrudky.
Noky vařte, pod pokličkou, v osolené vroucí vodě přibližně 3 minuty.
Poznámka: Jakmile noky vyplavou na hladinu, povařte je ještě 1 minutu a poté je z vody vyjměte.
V jiném hrnci rozpusťte máslo a vložte do něj 2–3 lístky šalvěje, které smažte přibližně 2 minuty. Směsí následně polijte dýňové noky, které servírujte jako hlavní chod, nebo originální svačinku.
Tip: Noky z dýně poslouží také jako originální příloha k hlavnímu jídlu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Swojskie jedzonko