Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Francouzské věnečky Paris-Brest

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Francouzské věnečky Paris-Brest - postup přípravy

Typické francouzské věnečky Paris-Brest chutnají výtečně a jsou nezapomenutelnou delikatesou při návštěvě této země. Jejich historie sahá až do roku 1910 a vznikly na počest slavného cyklistického závodu. Jejich chuť je nezaměnitelná a chce je ochutnat každý. S tímto receptem si je snadno vykouzlíte doma!

Ingredience pro:
12 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Hned na začátku si předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si dostatečně hluboký kastrol, do kterého vlijte vodu a přilijte mléko. Zasypejte cukrem a přidejte měkké máslo. Osolte. Hrnec dejte na plotýnku a vařte na střední stupeň. Občas promíchejte. Při dosažení varu hrnec odsuňte a přidejte prosátou mouku, důkladně míchejte kovovou metličkou, poté vraťte na plotýnku a míchejte další minutu.

2. KROK

Vznikne kompaktní těsto. Nechte jej asi dvě minuty odpočinout a jemně míchejte za pomoci vařečky. Metličkou už by tužší směs míchat nešla. Poté přidávejte postupně prošlehaná vejce, která zapracovávejte do těsta lžíci po lžíci. Těsto přesuňte do plnicího sáčku, vytvořte na pečicí papír kroužky (jako předlohu můžete použít obkreslené kolo požadované velikosti). Nyní můžete podle původního receptu pomazat žloutkem a posypat mandlovými lupínky. Dejte péct na 35–40 minut, poté snižte teplotu na 140 °C a pečte dalších 15 minut.

3. KROK

Mezitím si připravte vanilkový krém. Do hrnce vyklepněte žloutky, přidejte škrob, cukr a začněte jemně míchat. Po lžících přilévejte mléko a míchejte, aby nevznikly hrudky. Hrnec dejte na plotýnku na střední plamen a po celou dobu míchejte, dokud krém nezhoustne na požadovanou konzistenci. Poté sundejte z plotýnky a zapracujte do krému máslo. Přikryjte potravinovou folií a dejte stranou, aby mohl krém vychladnout.

4. KROK

Věnečky po upečení rychle vytáhněte, otočte a pomocí párátka do spodní části udělejte 2–3 dírky, unikne tak zevnitř pára. Šlehačku vyšlehejte, můžete přidat moučkový cukr, pakliže není sladká. Rozdělte na poloviny, jednu smíchejte s mascarpone, druhou s vanilkovým cukrem. Studený žloutkový krém párkrát promíchejte, aby povolil, a poté do něj postupně zapracujte všechnu šlehačku. Mixujte při nízkých až středních otáčkách. Krém by měl být pevný a naprosto hladký. Upečené věnečky rozkrojte podélně na polovinu, naplňte připraveným krémem, přiklopte vrchní částí a poprašte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů