Fritované šišky z rýže, brambor a manioku - postup přípravy
Sice se nejedná o výkřik zdravého či dietního stravování, faktem ale je, že tyto fritované šišky z rýže, brambor, manioku a sýra jsou neskutečně chutné. Zkuste je připravit jako dobrotu na setkání s přáteli a zaručeně se stanete kulinářskou hvězdou večera.
Ingredience
Očistěte cibuli a papriku, obojí nakrájejte na menší kousky a vsypte do mixéru. Přidejte trochu omytých a nasekaných lístků petrželky nebo koriandru. Vše důkladně zamixujte do homogenní pasty, kterou vyklopte do hluboké mísy.
Do stejného mixéru vložte uvařenou rýži, rozmixujte ji nahrubo a zrníčka vyklopte do mísy se zeleninovou pastou. Rýži mixujte po menších částech, aby se celé množství promixovalo jen tak, jak má. Do misky přidejte ještě hrst nasekaných bylinek a také sůl, čerstvě mletý černý pepř, strouhaný sýr a sušené chilli. Vše důkladně promíchejte.
Nyní si připravte vařené brambory a maniok. Pokud nemáte maniok, anebo byste naopak rádi vypustili brambory, není to žádný problém, jen množství použité suroviny zdvojnásobte. Uvařené hlízy rozdrťte vidličkou na kaši, a obojí přidejte do rýžové směsi. Pokud byste chtěli maniok mixovat, přidejte k němu trochu mléka nebo vody.
Rýžovou směs s bramborami a maniokem důkladně promíchejte, přidejte vejce (namísto nich můžete přidat jen trochu vody, smetany či smetanového sýra) a znovu vše důkladně promíchejte, aby vám vzniklo homogenní těsto.
Na sporáku rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Rukama odebírejte kousky těsta a formujte z nich drobné šišky. Jakmile je olej dostatečně rozehřátý (zjistíte to tak, že do něj ponoříte párátko či špejli, kolem níž se začnou tvořit bublinky), vložte do pánve připravené šišky a na středním žáru je smažte několik minut dozlatova.
Děrovanou lžící je vylovte z oleje a položte je na talíř vyložený několika vrstvami papírových utěrek, abyste se do nich vsákl přebytečný olej. Šišky nechte vychladnout a podávejte s kečupem, tatarkou či s jinou oblíbenou studenou omáčkou.