Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Žampionový aspik se smetanou a česnekem

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Žampionový aspik se smetanou a česnekem - postup přípravy

Minimum přísad, maximum chuti. Takový je dokonalý houbový rosol se smetanou, koprem a česnekem, který jsme převzali z repertoáru profesionálního šéfkuchaře. Slibujeme vám, že tento předkrm nebo chuťovka nadchne i ty nejvytříbenější mlsné jazýčky.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Želatinu rozmíchejte ve studené vodě, aby se rozpustila a nechte ji nabobtnat.




Žampiony dobře umyjte pod proudem studené vody a osušte je papírovými utěrkami. Každý žampion překrojte na polovinu, případně na čtvrtiny, pokud jsou větší. Pokud jsou naopak houby malé, můžete je nechat v celku.

Na kamnech rozehřejte pánev asi s jednou a půl polévkovou lžící rostlinného oleje. Když je horká, přihoďte na ni žampiony. Houby nejprve pustí spoustu vody, kterou je třeba nejprve odpařit, a proto je často míchejte. Když se z pánve přestane kouřit, ztlumte plamen na minimum a restujte houby dozlatova, což bude trvat kolem 15 až 20 minut.

Když houby zezlátnou, přilijte zakysanou a sladkou smetanu, dochuťte solí a mletým černým pepřem, promíchejte a přiveďte k varu.

Čerstvý kopr omyjte pod tekoucí vodou, osušte ho papírovými utěrkami a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a prolisujte lisem, anebo nakrájejte na jemné kousky. Obojí přidejte do vroucí omáčky a přimíchejte také nabobtnalou želatinu. Míchejte a vařte směs tak dlouho, dokud neucítíte, že se veškerá želatina rozpustila.

Připravte si silikonovou formu na biskupský chlebíček (o rozměrech 21 x 10 cm) a nalijte do ní horkou směs z pánve.

Nechte mírně vychladnout, zakryjte potravinovou fólií a vložte do lednice na 4 až 5 hodin nebo lépe přes noc.

Druhý den vyklopte aspik z formy, nakrájejte na plátky a podávejte jako předkrm na svátečním stole nebo jako lahodnou chuťovku.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů