Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Gruzínská švestková omáčka „Tkemali“

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Gruzínská švestková omáčka „Tkemali“ - postup přípravy

Gruzínská omáčka „Tkemali“ ze švestek je skvělá pro svou pikantní a lehce kyselou chuť. Můžete ji použít k přípravě sendvičů, kebabů a jiných masových pokrmů.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Základ

K dochucení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Švestky důkladně omyjte, v hrnci je zalijte vodou a vařte je na mírném ohni 20–30 minut. Ovoce zbavte pecek a slupek a švestky, včetně šťávy, propasírujte.

2. KROK

Vzniklou omáčku vlijte do hrnce a vmíchejte do ní rozmixovanou směs feferonky, máty a česneku.

Tip: Místo švestek můžete použít také blumy nebo mirabelky.

3. KROK

Do omáčky přidejte rozdrcená semínka koriandru, koření Chmeli-Suneli a Utscho suneli, oregano, sůl a cukr. Ingredience důkladně zamíchejte a omáčku vařte 10 minut.

Poznámka: Chmeli-Suneli a Utscho suneli je koření, které je hojně užíváno v arménské a gruzínské kuchyni.

4. KROK

Zatím v hmoždíři rozdrťte tymián s koprem a solí. Směs vmíchejte do omáčky Tkemali a pokračujte ve vaření dalších 10 minut. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete získat až 1200 ml omáčky.

5. KROK

Omáčku vlijte do sterilizovaných sklenic, které pevně uzavřete a jejich obsah nechte volně vychladnout dnem vzhůru, pod ručníkem. 

Tip: Omáčka se skvěle hodí do sendvičů, kebabů a jako součást dalších jídel. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů