Gulášová polévka se škvarkovými plackami - postup přípravy
Hustá horká gulášová polévka a křupavé škvarkové placky jsou klasikou české kuchyně. Recept, který obě tato jídla kombinuje, nám poslala paní Irena Scholtzová.
Na polévku
Na placky
Nakrájejte cibuli na malé kostičky a v polévkovém hrnci ji na sádle osmahněte dozlatova. Poté přidejte mouku a udělejte jíšku. Tu následně zřeďte 1,5 litrem vývaru. Do hrnce přidejte brambory a koření a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Pokud chcete, aby měla polévka lepší chuť a barvu, papriku jen velmi krátce osmahněte s jíškou těsně před tím, než ji zředíte vývarem. Majoránku naopak dejte do polévky až nakonec po dovaření, zůstane tak mnohem více aromatická.
Když jsou brambory měkké, přidejte na malé kostičky nakrájené pečené vepřové maso. Pro lepší chuť dva můžete do polévky rozdrtit ještě dva stroužky česneku a vše poté krátce povařte.
Do zadělávací mísy dejte droždí, cukr a vlažné mléko, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Poté do něho přidejte namleté škvarky, mouku, sůl a vejce. Těsto zamíchejte a poté zpracujte rukama, dokud nebude vláčné. Lze si samozřejmě pomoci robotem nebo pekárnou na chléb. Poté těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte do placky silné zhruba půl centimetru. Z placky vykrajujte kolečka, která dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Na něm je nechte ještě 20 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, nejlépe hrubou mořskou, a kmínem. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte 20 minut. Po vychladnutí placky podávejte spolu s gulášovou polévkou.