Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jihočeská kulajda s bramborem a vejci

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jihočeská kulajda s bramborem a vejci - postup přípravy

Jihočeská kulajda je jídlo, které vás zaručeně nikdy nezklame, stejně jako recept od paní Jany Podolákové Burkartové. Přidejte pár čerstvých naložených či sušených hříbků, krásně urostlý kopr, pečené maličké brambůrky, nezapomeňte na vajíčko a vznikne vám sytá polévka, pokaždé jiná, ale vždy chutná.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Na případné zahuštění

Variace s pečenými brambůrky a ztraceným vejcem

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Na másle zlehka opečte mrkev nakrájenou na kolečka. Až mrkev pustí barvu, přidejte hladkou mouku a zarestujte ji. Zalejte vše vodou a přidejte na kostičky nakrájené brambory, sušené houby, sůl, mletý kmín, houbové koření a přiveďte k varu. Vařte do změknutí brambor.

Poznámka: Sušené houby a houbové koření můžete nahradit pevnějšími čerstvými houbami, jako jsou například hříbky či křemenáče.

2. KROK

Stáhněte plamen na minimum a dochuťte polévku sekaným čerstvým koprem a smetanou. Pokud se vám polévka zdá příliš řídká, zahustěte ji moučným máslem (jde o změklé máslo smíchané s hladkou moukou). Polévku poté dosolte a podávejte s vařeným vejcem a snítkou čerstvého kopru.

3. KROK

Variace s pečenými brambůrky a ztracenými vejci

Pokud si chcete připravit luxusnější variantu jihočeské kulajdy, uvařte ji dle výše uvedeného receptu, vynechte však brambory a vařená vejce. Místo nich si připravte pečené brambůrky a ztracená vejce. Těmi pak dozdobte hotovou polévku na talíři a podávejte.

4. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů