Halušky se zelím a slaninou - postup přípravy
Slovenské halušky jsou jednoduchá dobrota, kterou se správným vybavením budete mít v cukuletu hotovou, což se hodí vždy, když je hlad, ale není čas na dlouhé vyvařování. Vyzkoušejte oblíbený recept na halušky se slaninou a dušeným zelím z kuchyně paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Smíchejte 200 gramů polohrubé mouky se dvěma vejci, asi půl lžičkou soli a s kapkou vody. Vypracujte hladké těsto a v případě potřeby přisypejte ještě trochu mouky, abyste docílili hladké a nelepivé konzistence.
V hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Přes sítko na halušky do vroucí vody nastrouhejte těsto a halušky vařte asi 10 až 15 minut, dokud samy nevyplují na povrch a nezměknou. Děrovanou lžící je poté vylovte z vody ven.
Nasekejte nadrobno cibuli a nechte ji na rozehřátém sádle osmahnout dorůžova. Mezitím slijte a vymačkejte zelí a pokrájejte ho na kratší vlákna. Když je cibule osmažená, přidejte k ní zelí, osolte ho a okmínujte, podlijte ho trochou vody a pod pokličkou ho duste doměkka.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte malý kousek sádla a opečte slaninu ze všech stran dozlatova.
Uvařené halušky smíchejte se zelím, rozdělte je na talíře, posypejte je opečenou slaninou a podávejte.