Holandská sekaná - postup přípravy
Tento recept se nese v duchu pořekadla „za málo peněz hodně muziky“, přičemž se vlastně jedná o kombinaci holandských řízků a sekané pečeně, která čerpá to nejlepší z obou. Recept na ni se objevil na Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Ingredience
Na omáčku
Starší rohlíky nakrájejte na kolečka, vložte je do mísy a zalijte je mlékem. Rukama je promačkejte a promněte a nechte je chvíli stát, aby nasákly mléko a změkly.
Mezitím nasekejte nadrobno pažitku, nastrouhejte goudu na jemném struhadle a obojí přidejte do mísy se změklými rohlíky. Do směsi vyklepněte vajíčka, ochuťte vše jednou čajovou lžičkou soli a trochou čerstvě mletého černého pepře a přidejte také mleté maso. Posypejte jej muškátovým oříškem a rukama vše zpracujte na homogenní hmotu. Zapracujte do ní také trochu strouhanky.
Nakrájejte cibuli nahrubo, vsypte ji do pekáče a rovnoměrně ji rozprostřete. Masovou směs rozdělte na dvě poloviny, z každé z nich mokrýma rukama zformujte šišku a položte ji do pekáče na cibulové lůžko.
Na ruce si nakapejte rostlinný olej a potřete jím celý povrch obou masových válečků. Doprostřed s pomocí prstu vyhlubte podélnou rýhu. Do pekáče přidejte dva bobkové listy a čtyři kuličky nového koření, sekanou posypejte mletým kmínem a vše podlijte jedním decilitrem vody.
Pekáč se sekanou nezakrývejte, vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a nechte ji péct asi 60 minut. Poté zvyšte žár na 200 °C s horkovzduchem a pokračujte v dopékání tak dlouho, dokud se na povrchu masa neobjeví zlatavá kůrka.
Upečenou sekanou vyjměte z pekáče a odložte ji stranou. Pekáč položte na sporák, přilijte do něj kapku rostlinného oleje a za stálého míchání nechte cibuli orestovat. Přisypejte trochu hladké mouky a ještě chvilku restujte. Poté přilijte vodu nebo vývar a obsah pekáče důkladně rozmíchejte. Jemně seškrabejte také přípečky ze dna pekáče, které dodají omáčce plnou chuť. Vše dochuťte solí a citrónovou šťávou a nechte 10 minut provařit. Nakonec hotovou omáčku propasírujte přes sítko, abyste ji zbavili hrubých částí a koření.
Sekanou nakrájejte na plátky, rozložte je na talíře, doplňte je restovanými či pečenými brambory sypanými čerstvě nasekanou petrželkou, přidejte pár kousků kyselé okurky a vše podlijte trochou omáčky z výpeku.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.