Holubce s mletým masem a mrkví - postup přípravy
Holubce jsou tradiční ukrajinskou slavnostní pochoutkou, plnou šťavnatého masa. Připravte si jednoduché, rychlé a levné jídlo podle Youtube kanálu Vaření s Jančou.
Ingredience
Zeleninová příloha
Zálivka
Na zabalení
Cibuli nakrájejte nadrobno a smíchejte ji v míse s mletým masem. Přidejte také uvařenou rýži a směs ochuťte černým pepřem a solí. Ingredience zamíchejte a přilijte k nim trochu vody a olej.
Poznámka: Rýži si uvařte předem v osolené vodě. Při vaření rýže se řiďte pokyny na obalu konkrétního produktu.
Ze zelných listů odřízněte tvrdé košťály, které ale nevyhazujte – budete je ještě potřebovat. Do středu každého listu vložte přibližně lžíci masové směsi, kterou listem zabalte.
Poznámka: Jak správně holubce balit, můžete vidět níže ve videu.
Nyní připravte omáčku. Kečup smíchejte se studenou vodou a odložte bokem. Na pánvi s rozpáleným olejem smažte 1 minutu nadrobno nakrájenou cibuli. Poté k ní přidejte nahrubo nastrouhanou oloupanou mrkev a směs smažte dalších 10 minut.
Dno pekáče vyložte košťály ze zelí, na které vyskládejte polovinu množství holubců. Pokrm pokryjte polovinou množství zeleninové přílohy s mrkví, na kterou položte zbytek holubců. Ty zakryjte zbytkem mrkvové směsi.
Vše v pekáči zalijte kečupovou zálivkou, pekáč zakryjte pokličkou nebo jiným pekáčem a holubce pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 1 hodiny.
Poznámka: Holubce je lepší péct pomaleji, aby se nepřipékaly. Pokud víte, že vaše trouba peče velmi prudce, teplotu snižte o 10 °C.
Holubce servírujte společně s mrkví a šťávou.
Tip: Můžete je podávat s chlebem, jiným oblíbeným pečivem, s bramborem, rýží nebo samotné – chutnají skvěle.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou