Hospodské tyčinky sypané mákem - postup přípravy
Připravte si domácí hospodské tyčinky, které vás vyjdou na pár korun, a navíc si je můžete posypat podle svého gusta. Vyzkoušejte recept od paní Anny Horáčkové, která jako posypku zvolila mák, ale vynikající bude i hrubozrnná sůl, sezam nebo kmín.
Ingredience
Do prosáté hladké mouky nalijte vlažnou vodu, do které rozdrobte droždí, a lehce promíchejte. Přidejte cukr, celý kmín a dochuťte solí. Do těsta dejte sádlo a přilijte olej.
Všechny ingredience společně důkladně promíchejte a vytvořte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu 1 hodiny.
Na pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto a rádýlkem ho nakrájejte na tenké plátky. Vezměte proužek těsta oběma rukama a pohybem proti sobě ho zatočte.
Zatočené tyčinky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte je lehce vodou a posypte celým mákem. Voda zajistí, že posypka bude na těstu lépe držet.
Plech vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 185 °C a pečte je 15–20 minut do růžova, podle toho, jak velké tyčinky máte.
Tip: Tyčinky můžete posypat bílým nebo černým sezamem, kmínem, chia semínky, lněným semínkem nebo nastrouhaným sýrem. Pokud jste ale opravdový gurmán, posypte je vločkami Maldonské soli.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.