Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaný závin se šunkou, sýrem a s kabanosem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Slaný závin se šunkou, sýrem a s kabanosem - postup přípravy

Přemýšlíte o tom, jakou chuťovku upéct pro své hosty? Pak vsaďte na slaný závin z listového těsta, který osloví i toho největšího mlsouna. Náplň tvoří šunkový salám, plátkový sýr a uzený kabanos. Ovšem je jen na vaší představivosti, čím tuto dobrotu doplníte.

Ingredience pro:
6 porcí
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si vyjměte listové těsto z lednice, aby povolilo. Pak jej rozmotejte a potřete sladkým kečupem po celé ploše. Následně posypte těsto sušeným oreganem, poklaďte na něj plátky sýru, plátky šunky a nakonec vložte i kabanos. Vše důkladně zarolujte do závinu a okraje dobře utěsněte prsty.




Fáze pečení slaného závinu a jeho servírování

Připravený závin položte na plech s pečícím papírem, potřete na povrchu rozšlehaným vejcem, posypte trochou mleté papriky a dejte péct do předehřáté trouby na půl hodiny při teplotě 180 °C.

Hotové pečivo vyjměte, nechte zchladnout a poté servírujte pokrájené na stejně velké kusy. Hodit se bude tato lahůdka třeba k suchému bílému vínu a pivu. Přejeme vám dobrou chuť.

Jaké suroviny se ještě hodí do slaného závinu?

Kromě výše uvedených surovin můžete do slaného závinu z listového těsta zahrnout třeba i plátkovou libovější slaninu, černé i zelené olivy bez pecky, sladkou čerstvou papriku, rajčata, kukuřici, nakrájený česnek, bazalku anebo mleté hovězí maso kořeněné mletým pepřem, solí a smíchané s nasekanou červenou cibulí. Vegetariánskou verzi pak připravíte z restovaného čerstvého špenátu a přírodního kozího či ovčího sýra.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů