Houbová bramboračka s čočkou a pohankou - postup přípravy
Bramborová polévka může mít tisíc chutí a podob. Vyzkoušejte velmi chutnou, zdravou a sytou verzi s čočkou a pohankou podle receptu od paní Hany Petrášové.
Ingredience
Hrnek sušených hub dejte předem namočit do misky se studenou vodou. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Oloupejte cibuli a česnek a obojí nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu másla a cibuli s česnekem na ní orestujte dorůžova. Přihoďte pokrájenou kořenovou zeleninu, posypejte kmínem a chvilku společně restujte.
Obsah hrnce zaprašte lžící hladké mouky, nechte ji opražit a přelijte vodou. Moučnou zápražku dobře rozmíchejte a přidejte pokrájené namočené houby i s vodou, v níž se máčely. Přisypejte sůl a jednu polévkovou lžíci čočky a vše nechte vařit asi 10 minut.
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Po 10 minutách vaření je přihoďte do polévky spolu se dvěma lžícemi pohankové lámanky. Promíchejte a pokračujte ve vaření dalších 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. V tu chvíli můžete polévku odstavit ze sporáku.
Do hrnce s uvařenou polévkou přihoďte majoránku, ještě trochu prolisovaného česneku (ten případně můžete přidat podle chuti až na talíři) a nadrobno pokrájený, nejlépe čerstvý libeček. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte polévku ještě pár minut odpočinout. Poté ji už jen rozdělte do talířů a podávejte.