Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Houbová bramboračka s čočkou a pohankou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Houbová bramboračka s čočkou a pohankou - postup přípravy

Bramborová polévka může mít tisíc chutí a podob. Vyzkoušejte velmi chutnou, zdravou a sytou verzi s čočkou a pohankou podle receptu od paní Hany Petrášové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hrnek sušených hub dejte předem namočit do misky se studenou vodou. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Oloupejte cibuli a česnek a obojí nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu másla a cibuli s česnekem na ní orestujte dorůžova. Přihoďte pokrájenou kořenovou zeleninu, posypejte kmínem a chvilku společně restujte.

2. KROK

Obsah hrnce zaprašte lžící hladké mouky, nechte ji opražit a přelijte vodou. Moučnou zápražku dobře rozmíchejte a přidejte pokrájené namočené houby i s vodou, v níž se máčely. Přisypejte sůl a jednu polévkovou lžíci čočky a vše nechte vařit asi 10 minut.

3. KROK

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Po 10 minutách vaření je přihoďte do polévky spolu se dvěma lžícemi pohankové lámanky. Promíchejte a pokračujte ve vaření dalších 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne podle vašich představ. V tu chvíli můžete polévku odstavit ze sporáku.

4. KROK

Do hrnce s uvařenou polévkou přihoďte majoránku, ještě trochu prolisovaného česneku (ten případně můžete přidat podle chuti až na talíři) a nadrobno pokrájený, nejlépe čerstvý libeček. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte polévku ještě pár minut odpočinout. Poté ji už jen rozdělte do talířů a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů