Hovězí guláš s červeným vínem a bylinkami - postup přípravy
Dobrý hovězí guláš lze uvařit na sto různých variací. Ta s červeným vínem, bylinkami a rajským protlakem je lehce jiná, než klasický recept, o to je však delikátnější.
Ingredience
Hovězí maso nakrájejte na na kostky, cibuli na kostičky a slaninu na proužky. Dejte do hrnce olej, přidejte k němu slaninu a smažte ji asi 4 minuty, aby pustila tuk. Poté ji vyjměte a na zbylém tuku zprudka osmahněte polovinu množství masa, to zabere cca 7 až 8 minut. Vyndejte ho a udělejte totéž s druhou polovinou.
Následně do hrnce s tukem dejte cibuli, stáhněte plamen na střední žár a smažte ji asi 10 minut, dokud nebude sklovitá až červená. Při smažení si nadrobno nasekejte rozmarýn, tymián, šalvěj a kmín.
Vraťte maso k cibuli i se šťávou, kterou pustilo, přidejte sůl a pepř a smažte asi 20 až 25 minut. Často míchejte.
Pak přidejte nasekané bylinky a krátce je zarestujte s ostatními surovinami. Poté přidejte sladkou a pálivou papriku, obojí zarestujte, dodejte rajčatový protlak a opět zarestujte a pak přilijte víno. Asi 2 minuty vše provařte a následně přilijte vodu. Přidejte bobkový list, přiklopte hrnec poklicí a nechte maso 30 minut pomalu dusit.
Zamíchejte a opět půl hodiny duste. Pokud je v hrnci málo tekutiny, přilijte dle potřeby vývar nebo vodu a duste dalších 30 minut. Maso by mělo být po 90 minutách měkké a guláš hotový. Pokud ale nebude, ještě ho chvíli duste a dle potřeby podlijte, dokud nezměkne. Hotový guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem.