Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory s houbami, sýrem a zakysanou smetanou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Zapečené brambory s houbami, sýrem a zakysanou smetanou - postup přípravy

Máte hlad a málo času i surovin? Zapečte si brambory se smetanou a houbami. A pokud máte nějaké další chutné suroviny, nebojte se je do pekáčku přihodit také. Výsledek bude vždy perfektní a jídlo se nikdy neokouká.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory oloupejte a nakrájejte je na drobné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje (lze nahradit máslem nebo sádlem), vhoďte na ně brambory a chvíli je opékejte.




Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na hrubé kousky. Žampiony rozkrájejte na čtvrtky a obojí přihoďte do pánve k bramborám. Přidejte lžičku soli, asi půl lžičky (nebo podle chuti) čerstvě mletého černého pepře a sušenou bazalku. Promíchejte a pokračujte v restování.

Očistěte česnek, nakrájejte ho na hrubé kousky a přihoďte ho do pánve k ostatním surovinám. Promíchejte, pár minut zahřívejte a odstavte z kamen.

Přesypejte obsah pánve do pekáčku. Vyklepněte pět vajíček do hluboké misky, přidejte k nim zakysanou smetanu, osolte a opepřete a vidličkou prošlehejte do jemné směsi. Tou pak zalijte brambory a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct asi 20 minut.

Mezitím nastrouhejte sýr na jemném struhadle. Po uplynutí 20 minut vyndejte brambory z trouby, zasypejte je strouhaným sýrem a vraťte je zpátky dopéct na dalších 5 až 10 minut, aby se sýr roztavil a zezlátl na povrchu.

Zapečené brambory servírujte čerstvé, posypané nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Náš tip:

Uvedené suroviny jsou jen základní. Pokud máte doma papriku, cuketu, mrkev, sterilovaný hrášek nebo jinou zeleninu, případně mleté maso, slaninu či šunku, nebojte se cokoliv z toho použít na vylepšení receptu. Ingredience přidejte jednoduše do pánve k bramborám a restujte je spolu s nimi. Zbytek postupu zůstává stejný.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů