Hustý domácí jogurt ze 2 ingrediencí - postup přípravy
Hustý domácí jogurt ze 2 ingrediencí je snadný na přípravu, je chutný a plný bílkovin. Výhodou je, že vám výsledný produkt vydrží v lednici čerstvý až několik měsíců.
Ingredience
Mléko vlijte do většího hrnce a přiveďte ho k varu – potrvá to přibližně 4 minuty. Od chvíle, kdy se mléko dostane na teplotu 95 °C, ho vařte 2 minuty. Poté ho odstavte z tepla a nechte ho vychladnout na 50 °C.
Tip: Čím vyšší teplotu bude mléko, během vaření, mít, tím hustější bude výsledný jogurt.
Vychladlé mléko promíchejte a nalijte ho do sterilizovaných sklenic. Jakmile se teplota mléka dostane na 45–46 °C, odeberte z každé sklenice dvě lžíce mléka, které smíchejte se dvěma lžícemi jogurtu. Tuto směs následně rovnoměrně rozdělte zpět do sklenic s mlékem.
Obsah sklenic promíchejte a volně ho uzavřete víčky. Sklenicemi zatřepte a vložte je do vypnuté trouby, kde je nechte stát 3 hodiny, maximálně 5–6 hodin.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete jogurtem naplnit až 6 sklenic o objemu 500 g.
Po této době vložte sklenice do lednice, kde je nechte stát dalších 24 hodin. Následně můžete hustý domácí jogurt konzumovat. Takto připravený jogurt může v lednici vydržet 3–4 měsíce, pokud sklenice neotevřete.
Tip: Je doporučováno uložit sklenice do zadní části lednice, kde je nejnižší teplota. Pokud byste je uchovávali blízko dveří ledničky, mohl by jogurt zkysnout.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Minel Mutfak