Italská Porchetta - postup přípravy
Porchetta je víc než jenom vepřová roláda z bůčku. Je prosycená aromatickými bylinkami, jejichž vůně vás ihned přenese až do prosluněné Itálie. Báječně chutná jak teplá, tak i studená a je skvělá třeba i jako náplň do různých sendvičů či jako součást obložených mís. Její příprava navíc vůbec není nijak obtížná ani náročná. Stačí přidat pár správných bylinek k vepřovému bůčku a máte prakticky hotovo.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vepřový bůček omyjte a osušte a nakrájejte ho ostrým nožem tak, abyste získali tenké a dlouhé pláty. Ty pak rozložte na pracovní ploše a jejich povrch pokapejte a potřete olivovým olejem. Posypejte je solí a pepřem a také bylinkami, drceným česnekem a pomerančovou kůrou.
Dobře nakořeněné maso pak srolujte do těsných roládek, které zafixujte nitěmi či jinými fixačními pomůckami na rolády, aby se nerozbalovaly.
Maso vyložte na talíř, zakryjte přilnavou fólií a dejte do lednice chladit a marinovat nejméně 24 hodin, ale i déle. Po uplynutí doby přendejte rolády do olejem vymazané zapékací misky, překryjte dvěma vrstvami alobalu a vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů Celsia péct po dobu zhruba 2,5 až 3 hodin.
Po uplynutí této doby vytáhněte pekáč, sejměte z něho hliníkovou fólii a vraťte zpátky do trouby dopéct, tentokrát na 200 stupňů Celsia po dobu 20 až 30 minut, aby maso získalo krásně opečenou křupavou kůrčičku.
Během závěrečného dopékání je důležité roládky v pekáčku pravidelně otáčet, podlévat a přelévat, aby se vytvořila rovnoměrná krusta po celém jejich povrchu.
Po dopečení vypněte troubu, lehce pootevřete dvířka a nechte porchetty ještě 15 minut odpočívat. Pak je vyndejte ven, odstraňte nitě, rozkrájejte roládky na porce a podávejte třeba s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.
Dobrou chuť.