Italské košíčky Soffione abruzzesi - postup přípravy
Italská kuchyně je specifická svými lahodnými a voňavými pokrmy, které jinde na světě nenajdete. Jedním z nich je speciální dezert podobný našim košíčkům, který je však plněný sýrem ricotta s vanilkovou příchutí a specifickou středomořskou příchutí. Vneste do svého domova kouzlo a vůni prosluněné Itálie s tímto nadýchaným a vzdušným dezertem.
Těsto
Náplň
Do hluboké mísy rozklepněte jedno vajíčko, přisypejte k němu cukr a citronovou kůru. Metličkou míchejte všechny složky, dokud se cukr nerozpustí. Pak přilijte také olivový olej, ještě jednou promíchejte a postupně přisypejte za stálého míchání ke směsi také odměřenou hladkou mouku.
Z této hmoty rukama uhněťte jemné a pevné těsto. To zabalte do přilnavé potravinářské fólie a dejte chladit do lednice na 20 až 30 minut.
Mezitím si připravte krém. Rozklepněte jedno vajíčko a oddělte si žloutek od bílku. Bílek pak v misce šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte hustou, pevnou pěnu.
Ve vedlejší misce utřete sýr ricotta s cukrem a přidejte k němu také žloutek. Směs dobře zamíchejte, aby se vajíčko spojilo se sýrem a cukr se dobře rozpustil. Pokud chcete, můžete přidat i vanilkový cukr nebo esenci. Postupně za opatrného míchání přidávejte po lžících k této směsi také našlehaný vaječný bílek. S mícháním nijak nespěchejte, aby se bílková pěna nesrazila.
Hotové těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál, trochu ho rukama propracujte a rozdělte ho na 6 stejných částí. Z každé části vytvořte čtverec o velikosti 10 x 10 centimetrů.
Do formy na muffiny umístěte papírové košíčky a do těch vložte připravené těstové čtverce, jejichž hrany budete muset trochu nařasit. Do těchto těstových košíčků pak vložte asi 2 lžičky sýrové směsi. Okraje těsta pak zahněte navrchu přes náplň a lehce uzavřete.
Umístěte formu s košíčky do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 až 35 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Před podáváním jejich povrch lehce posypejte moučkovým cukrem.