Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Italský rustikální chléb

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Italský rustikální chléb - postup přípravy

Tento chléb pekly už prababičky z italského venkova. Je to jeden z nejrychlejších receptů na chléb, na které jste mohli narazit – snadný a hotový za pouhé tři hodiny.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hladkou chlebovou mouku nasypejte do mísy a uprostřed hromádky vytvořte důlek. Do něho vsypte instantní droždí a zalijte ho teplou vodou. Směs dobře promíchejte a v průběhu zadělávání těsta přisypejte také sůl. Pokračujte v práci, dokud nezískáte homogenní a velmi lepivé těsto. To zakryjte v míse fólií a nechte ho na teplém místě 1 hodinu kynout.

2. KROK

Vykynuté těsto namočenýma rukama v míse několikrát přeložte takovým způsobem, že od krajů odebírejte těsto, natáhněte ho do délky a přeložte ho přes střed. Takto proveďte překládání asi 4 až 6krát. Přeložené těsto opět zakryjte fólií a nechte ho kynout další 1 hodinu.

3. KROK

Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a trochou mouky posypejte i jeho povrch. Těsto se samovolně rozteče na placku. Z té vytvarujte chléb tak, že konce přeložíte směrem do středu a spoj zamačkáte prsty, aby se váleček nerozbaloval. Párkrát jej otočte a rukama načechrejte a povrch posypejte moukou. Vložte chléb do pekáčku zaprášeného moukou, zakryjte jej utěrkou a nechte ještě dalších 15 minut kynout.

4. KROK

Na závěr přípravy posypejte povrch ještě trochou mouky, ostrým nožem vytvořte podélný zářez a vložte chléb do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C péct okolo 25 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a pokračujte v pečení ještě dalších 15 minut. Upečený chléb vytáhněte z trouby, nechte ho úplně vychladnout a podávejte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů