Jablečné řezy se sněhovou peřinkou - postup přípravy
Ať už vás čeká pořádná oslava, sešlost s kamarády, či si jen chcete trochu zlepšit den, rozhodně stojí za to si upéct tyto jablečné řezy se sněhovou peřinkou. Nejenže vypadají přímo rozkošně, ale mají dokonale vyváženou sladko-ovocnou chuť.
Těsto
Náplň
Sněhová peřinka
Očištěná jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu nechejte na sporáku rozpustit máslo a poté přidejte jablka spolu s cukrem. Během vaření na středním plameni neustále míchejte. Jakmile jablka začnou pouštět šťávu, sundejte hrnec ze sporáku, přilijte citronovou šťávu a přisypejte vanilkový cukr (lze nahradit či doplnit rumovou esencí). Nechejte vychladnout.
Do mísy dejte žloutky se špetkou soli a cukrem. Šlehejte, dokud směs nezíská na objemu. Postupně přilévejte olej a mléko. Obojí pečlivě zašlehejte. Poté šlehač vypněte, prosejte mouku, prášek do pečiva a dodejte vanilkový cukr s citronovou kůrou. Důkladně promíchejte stěrkou odspoda nahoru. Do pečicí formy (20×30 cm) dejte pečicí papír, nalijte těsto a zarovnejte. Vložte do předehřáté trouby na 160 stupňů péct na 15 minut.
Těsně předtím, než se těsto dopeče, se vrhněte na přípravu sněhové peřinky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně přisypávejte cukr- Šlehejte do doby, než sníh začne tvořit kopečky. Jakmile je těsto upečené, potřete jej jablečnou náplní a navrch rozprostřete vyšlehaný sníh. Pečte dalších 10 až 15 minut (opět na 160 stupňů), dokud sníh nezhnědne. Po vychladnutí nakrájejte na malé řezy a můžete podávat. Dobrou chuť!